zon huidkanker huidkankercentrum harderwijk

Hoe voorkom ik huidkanker?

De zorgverleners van Huidkankercentrum Harderwijk hebben voor u een aantal acht tips op een rij gezet, waarmee u de kans op huidkanker voor een groot deel kunt verkleinen. 

 

1. Voorkom zonnebrand
Gebruik een zonnecrème met een beschermingsfactor van minstens 15. Breng deze elke twee uur aan. Vaak vergeten plekjes zijn de hoofdhuid, de rug van de handen en de nek. Probeer een crème te vinden die zowel tegen tegen UVA als UVB-stralen beschermt. De schade van een verbrande huid kan zich tientallen jaren later uiten in een of andere vorm van huidkanker. Vijf keer of vaker verbranden in uw leven verdubbelt de kans op huidkanker.

 

2. Vermijd de zon midden op de dag

De schadelijke UV-stralen zijn het sterkst wanneer de zon het hoogst staat, dat is tussen 10.00 en 16.00 uur.

 

3. Controleer moedervlekken
Controleer regelmatig moedervlekken, zeker als huidkanker vaak voorkomt in uw familie. Let op veranderingen in moedervlekken, zeker voor nieuwe, zwarte vlekjes of veranderingen qua rand, grootte, vorm, kleur of reliëf. Ga meteen naar de dokter als u een verandering hebt opgemerkt. Lees meer over de symptomen van huidkanker.

 

4. Ga niet onder de zonnebank
Wij raden u af om onder de zonnebank te gaan. Een zonnebakank geeft UV-A straling af. Deze beschermt niet tegen de zon buiten.  

 

5. Bedek uw hoofd
Een hoed is een makkelijke manier om u zelf tegen de zon beschermen. Deze beschermt namelijk uw nek, oren, ogen, voorhoofd en schedel.

  

6. Draag beschermende kleding

Het is belangrijk om uw huid te bedekken wanneer dat mogelijk is. Toch werkt niet alle kleding even goed. Een wit t-shirt heeft slechts hetzelfde effect als een zonnecrème met factor 4. Dicht geweven stoffen zoals zijde en polyester zijn beter.  

 

7. Bescherm uw ogen

Bescherm uw ogen met een zonnebril. Huidkanker kan namelijk ook uw ogen treffen. Deze aandoening staat bekend als een oogmelanoom. Mensen met een bleke huid en blauwe ogen lopen het meeste risico. Het aantal gevallen steeg de laatste jaren drastisch. Draag een kwalitatief goede zonnebril als bescherming. Het is belangrijk dat deze UV-A en UV-B stralen blokkeert.

 

8. Bescherm uw lippen

Gewone lipstick beschermt uw lippen niet tegen schadelijke zonnestralen en lipgloss kan het effect van de zon zelfs versterken. Een balsem met beschermende factor is een betere optie.

 

Meer informatie vindt u in de folder Zonlicht en de Huid van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)