zon huidkanker huidkankercentrum harderwijk

Wat zijn de oorzaken van huidkanker?

Iedereen kan huidkanker krijgen, maar er is een aantal factoren dat het risico op huidkanker verhoogt. De belangrijkste is ultraviolette (UV)-straling. Deze straling komt van nature voor in zonlicht. UV-straling in het zonlicht veroorzaakt namelijk schade aan het erfelijk materiaal (DNA) in de celkernen van de opperhuid. Soms kan een DNA-beschadiging op een belangrijk punt in het erfelijke materiaal niet worden gerepareerd. Daardoor ontstaat er een kwaadaardige cel, die ongecontroleerd begint te groeien. Als gevolg hiervan kan na verloop van tijd huidkanker ontstaan.  

 

Zon en huidkanker

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is dan ook vaak en lang in de zon zitten of onder de zonnebank gaan. Zonnige vakantiebestemmingen worden steeds populairder en veel mensen beschermen zich onvoldoende tegen de zon. Zonverbranding is een belangrijke risicofactor, vooral als dit plaatsvindt vóór de leeftijd van 20 jaar. Mensen die veel zijn verbrand in hun kindertijd of jeugd, hebben een verhoogd risico op huidkanker.

 

Meer informatie lees u in de folder Zon en de huid van de Nederlandse vereniging van dermatologie en venereologie.

 

 

Huidkanker en erfelijkheid?

Ook het huidtype speelt een rol bij het ontstaan van huidkanker. Mensen met een licht huidtype en mensen die snel verbranden in de zon hebben een hoger risico om huidkanker te ontwikkelen. Daarnaast kan ook erfelijkheid een rol spelen bij sommige vormen van huidkanker. Veel mensen controleren hun huid zelf niet regelmatig of laten we dit niet snel door een dermatoloog doen. Hierdoor neemt in Nederland het aantal mensen met huidkanker jaarlijks helaas toe. 

 

De zorgverleners van Huidkankercentrum St Jansdal hebben voor u 8 tips op een rij gezet, waarmee u het risicio op huidkanker kunt verkleinen.