Huidkankercentrum St Jansdal Harderwijk

Basaalcelcarcinoom

 

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Een basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker ontstaat uit de kiemcellen van de opperhuid en komt voornamelijk voor bij oudere mensen. Basaalcelcarcinomen zijn goed te behandelen.

 

Verschijnselen van een basaalcelcarcinoom

Er zijn verschillende verschijningsvormen van het basaalcelcarcinoom. Deze hebben met elkaar gemeen dat op de huid een langzaam groeiende rode, huidkleurige of bruine verhevenheid ontstaat. Vroeg of laat gaat het gezwelletje in het midden open, waardoor een niet-genezend wondje ontstaat, waarop korstjes worden gevormd. Soms zijn er klachten van jeuk of pijn. Het gezwelletje ziet er vaak wat glazig en glanzend uit en toont soms kleine bloedvaatjes. Soms kan het gaan bloeden na geringe beschadiging. Een basaalcelcarcinoom ontstaat vooral in gebieden die veel aan zonlicht zijn blootgesteld, zoals in het gezicht of op de oren. Een bijzondere vorm is het ´romphuid carcinoom´ dat vooral op de huid van borst en rug voorkomt. Deze vorm lijkt op een eczeemplek, maar jeukt meestal niet.

 

Diagnose van een basaalcelcarcinoom 

Hoewel een basaalcelcarcinoom meestal met het blote oog door een dermatoloog kan worden herkend, zal toch vaak onder plaatselijke verdoving een stukje weefsel worden weggenomen (een biopt) voor microscopisch onderzoek. Indien het gezwelletje nog erg klein is, kan worden besloten het direct bij het stellen van de diagnose definitief uit te snijden. Het weefsel wordt vervolgens opgestuurd naar het laboratorium. De klinisch pathologen kunnen dan de diagnose alsnog bevestigen en bekijken of het volledig verwijderd is. Onder de microscoop kan onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende subtypen van het basaalcelcarcinoom. 

 

Behandeling basaalcelcarcinoom

De behandeling heeft twee uitgangspunten:

 

1) het gezwel wordt volledig verwijderd, waardoor de kans op hernieuwde groei na verwijdering zo klein mogelijk is

2) het mooiste cosmetische eindresultaat wordt nagestreefd.

 

Meer informatie over de behandeling van huidkanker in Huidkankercentrum Harderwijk.

 

 

Wat zijn de vooruitzichten bij een basaalcelcarcinoom?

Basaalcelcarcinomen zaaien eigenlijk nooit uit en vrijwel niemand zal dan ook aan deze vorm van huidkanker overlijden. Het is wel belangrijk om basaalcelcarcinomen te behandelen, omdat deze gezwellen niet vanzelf genezen en langzaam groter worden. In ongeveer 4-10 procent van de gevallen komt het gezwel, na de eerste behandeling, op dezelfde plaats op de huid weer terug. Een patiënt moet het litteken ter plaatse dan ook nauwlettend in de gaten houden. In de meeste gevallen kan de patiënt dat zelf. De controle kan beter aan een dermatoloog overgelaten worden indien: 

  

  • de tumor op een moeilijk te benaderen plaats zat
  • de tumor van een ongunstig type bleek te zijn
  • als al eerder een basaalcelcarcinoom werd behandeld

 

Meer informatie over Basaalcelcarcinomen vindt u in de folder Basaalcelcarcinoom van de Nederlandse vereniging van Dermatologie en Venereologie.