Huidkankercentrum St Jansdal Harderwijk

Plaveiselcelcarcinoom

Wat zijn de verschijnselen van een plaveiselcelcarcinoom?

Deze vorm van huidkanker ziet eruit als een kleine bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Een plaveiselcarcinoom voelt ruw aan. De bult wordt langzaam groter en kan heel groot worden. Soms doet de bult pijn, maar meestal niet. Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt. Het plaveiselcelcarcinoom kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt meestal voor  op de hoofdhuid, de oren, het gezicht, de lippen, de onderkant van de armen, de bovenkant van de handen en op de benen.

 

Diagnose van een plaveiselcelcarcinoom 

Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere huidaandoening. Dan zal de arts een klein stukje huid afnemen (biopt). Voor het verwijderen wordt de huid plaatselijk verdoofd. De arts onderzoekt of u mogelijk meer plaveiselcelcarcinomen heeft en voelt of de lymfeklieren vergroot zijn. Als er een groot risico is dat het plaveiselcelcarcinoom zich naar andere delen van uw lichaam heeft uitgezaaid, is verder onderzoek noodzakelijk.

 

 

 

 

 

Behandeling plaveiselcelcarcinoom

Meer informatie over de behandeling van huidkanker in Huidkankercentrum Harderwijk

 

 

Wat zijn de vooruitzichten van een plaveiselcelcarcinoom?

Als de plek helemaal weg is, zullen bijna nooit problemen ontstaan. Na een plaveiselcelcarcinoom behandeling worden altijd controles afsgesproken. Heel soms treden uitzaaiingen op. Dit is afhankelijk van het type en de plaats van de tumor.

  

Meer informatie over een plaveiselcelcarcinoom vindt u in de folder Plaveiselcelcarcinoom van de Nederlandse vereniging van Dermatologie en Venereologie