De oogartsen

Oogartsen van Huidkankercentrum Harderwijk

De oogartsen zijn lid van Huidkankercentrum Harderwijk. Indien er sprake is van een huidafwijking op een ooglid of rondom een van de ogen, verwijst de dermatoloog een patiënt door naar een van onze oogartsen.

 

 

Huidkanker op of rondom oogleden

Op het boven- en onderooglid kunnen kwaadaardige gezwellen ontstaan. Verdikkingen die langzaam groeien, spontaan bloeden of waarbij verlies van wimpers of verandering in de kleur van de huid optreedt, zijn redenen om de verandering te laten onderzoeken door een oogarts. 

 

De oogartsen van Ziekenhuis St Jansdal zijn gespecialiseerd in de behandeling van tumoren van de oogleden. Deze expertise bestaat uit meer dan twintig jaar ervaring met de diagnostiek en (laser)chirurgische behandeling van aandoeningen op oculoplastisch gebied.

 

Behandeling van Huidkanker op of rondom oogleden

De behandeling van tumoren van de oogleden is uitdagend. Deze moet veilig en met zo min mogelijk risico plaatsvinden. Daarbij is het van groot belang dat de functie van de oogleden, namelijk de bescherming van het oog, niet in gevaar komt. Bovendien vormen de oogleden een belangrijk onderdeel van het aangezicht waardoor ook een optimaal cosmetisch resultaat nagestreefd moet worden. Al deze aspecten van de behandeling van ooglidtumoren zijn onze zorg als oogarts.

 

Goedaardige gezwellen kunnen worden afgeschraapt.  Bij verdenking op een kwaadaardig gezwel wordt eerst een stukje weefsel (biopt) weggenomen, om te na te gaan om wat voor weefsel het gaat en of er sprake is van kwaadaardigheid. Dit onderzoek wordt gedaan door de afdeling pathologie. 

 

 

 

Operatie bij huidkanker nabij de ogen

Als er sprake is van kwaadaardigheid, dan heeft chirurgische verwijdering meestal de voorkeur. Voorafgaand aan de operatie wordt met de patiënt besproken welke techniek waarschijnlijk wordt toegepast. Als tijdens de operatie blijkt dat de tumor groter is dan verwacht, wordt soms een andere techniek toegepast. Bij kleine tumoren zal het ooglid mooi hersteld kunnen worden, bij grotere tumoren blijft vaak een litteken achter. Voor het herstellen van het ooglid zijn een groot aantal chirurgische technieken. Om na te gaan of het ooglid goed geneest vindt na twee à drie weken een nacontrole op de polikliniek plaats. 

 

In zeer zeldzame gevallen wordt een oogtumor verwijderd door middel van bevriezing of bestraling

 

Voor meer informatie over de afzonderlijke oogartsen en de vakgroep oogheelkunde kunt u terecht op de website van het ziekenhuis www.stjansdal.nl

Sander  Beers
Sander Beers
Oogarts

Nadere informatie volgt.